Homecoming teman!

Måndag: Pyjamas
Tisdag: Sr sitencence day
Onsdag: Galna Onsdag
Torsdag: Klassfärger (Sr är svart)
Fredag: Skolfärger (Jersey)


Nästa vecka är det homecoming så vi har olika teman varje dag. Det ska bli jätekul att se hur alla klär ut sig och få uppleva mer High School spirit. På fredag är det pep-band, då laddar man inför matchen på kvällen, sen är det parad, cornation, homecoming game och sedan dans efter det.


Den här veckan har varit jättekort och den gick snabbt, hade bara skola 3 dagar och sen är det helg igen. Imorn åker jag till Nebraska för att hälsa på min värdfamiljs släktingar och kommer tillbaka måndag!



//Helen


South Dakota

I fredags var jag på min första fotbollsmatch, förstod inte mycket av hur det gick till men det var jättehäftigt att uppleva äkta High School Spirit.



På lördag morgon bar det då av till South Dakota. Att komma ända fram tog 8 timmar. Var så himla trött efter skolveckan att jag försökte sova mesta dels av resan. Vi stannade på Pizza Hut och åt pizza buffé, sen så stannade vi på badlands som är ett klipplandskap, såg precis ut som i västernfilmerna. Sen stannade vi även vi Wall Drug som är en västernstad. Wall Drug är en liten stad men som ändå finns på många vägskyltar i olika stater och inte många vet var det är. Det var häftigt att gå runt i den staden då det var äkta vilda västern! På kvällen åkte vi och åt på en amerikansk buffé innan vi åkte till hotellet.

I söndags så gick vi upp tidigigt för att åka till Mount Rushmore för att äta frukost och titta på presidenterna uppe i bergen. Fanns en liten stig som man kunde gå runt på och titta på berget från olika vinklar. Man kunde dock inte komma så nära som jag hade trott men det var kul att se i alla fall. Vid lunch åkte vi vidare för att rida hästar uppe i bergen för att sedan åka till Bear Country vilket var lite likt kolmården då man åker runt i bilen och tittar på djuren. Det fanns massa björnar bufflar rävar mm. Efteråt åkte vi tillbaka till staden där vårt hotell låg. Den staden var också västerninsiprerad och det fanns massa västernsovenirer i massa olika butiker. På kvällen åkte vi till Crazy horse vilket är en som Mount rusmore men av en indian som sitter på en häst. De började hacka ut den för 50 år sen ungefär och har långt kvar. Men då vi var där på kvällen hade de en ljushow på hästen.

Igår morse gick vi upp kl 4 för att åka och titta på Buffalo round up vilket är en gång par år. De flyttar bufflarna från sommarbetet. Bufflarna är jättestora och det var 1500 bufflar och minst lika många människor som var där och tittade på. Vi väntade på bufflarna väldigt länge då de endast släpper in ett vist antal människor dit. Vid lunch åkte vi tillbaka mot Minnesota. Vi sov över på ett hotell ungefär halvvägs med en vattenpark för att vi skulle slippa åka hela vägen i ett.



Helgen var väldigt lyckad och det var kul att se vilda västern på riktigt! Var även jätteroligt att träffa alla andra utbytesstudenter.





















//Helen

Seussical

Har varit en lång vecka och länge sedan jag har haft tid att sätta mig ner och blogga! Skolan rullar på som vanligt och lär känna flera och flera människor vilket är jättekul, har även några riktit kul lektioner vilket gör skoldagen riktigt bra.

I måndags så hade jag spagetti feed med fotbollslaget så vi åkte hem till en i laget och åt spagetti och umgicks. Efter det åkte jag till skolan för auditions för årets musikal som är kallad "Seussical" efter Dr Seus barn böcker. Vi fick sjunga en sång i grupp och sen gick de runt och lyssnade på alla. För jag sjunger ju så bra... haha. Sen fick vi lära oss en dans som de också kollade på hur bra man gjorde ifrån sig, det gick lite bättre dock. Det verkar jätteroligt att vara med i musikalen men kommer inte hinna det. Det är träning 19-22, måndag, tisdag, torsdag, fredag och på lördag 10-12. Är redan välidgt trött efter fotbollen, skolan och alla nya intryck. Sen så får man inte missa några träningar och jag kommer att vara borta en del på utflykter och resor så blir ingen musikal för mig nu. När jag kom hem i måndags efter en lååååång dag så hade jag fått paket från Sverige med lite svenskt godis och kläder som jag saknat sen fick jag även lite Hallowenpresenter av min jättegilliga värdmamma!



I tisdags hade jag en fotbollsmatch på en katolsk privatskola en timme bort. Det var jättekallt och blåsigt men vi vann 0-6 och min tränare sa att jag var jätteduktig, träningen ger alltså resultat!



Igår fick jag lära mig att Tyskland är en kontintent, Sverige ligger i asien, europa är ett land som förövrigt har pyramider, afrika är ett land och "Ryssland vad är det?".



Idag var jag i skolan och blev bjuden på fotbollsmatch och äta paj efter så det ser jag fram emot. Åkte även och köpte min uniform till PE, den är mycket fin bara så ni vet....! Dock vaknade jag med halsont och rinnig näsa, kände mig inte bra så åkte hem och tog en tupplur istället för att spela match.

Mina betyg ser bra ut än så länge, har A i interior design, food prep, photagrophy, PE. Har inte fått veta nått i American History och har B i Engelska!




Skollunch, MUMS...!





Tittade på Vollybollmatch medan jag väntade på musikal audtions.






GO CARDS! (Skolans djur är Cardinal vilket förkortas "Cards")




//Helen

EF-Picknick

Idag var första EF träffen för utbytesstudenter i området. Vi var i en park och hade picknick/knytis. Alla tog med sig olika sorters mat och efterrätter vilket var kul att se. Det var ca 35 utbytesstudenter med sina värdfamiljer, 2 IEC (områdesrepresentater) och 1 RC (Regional representant). Det var jättekul att se alla utbytesstudenter och se var dom bor och vilket land dom är ifrån. Har även anmält mig till en Hawaii resa i januari-februari och fick lite information om en resa till Chicago också. Efter picknicken åkte vi hem, en tysk ytbytesstudent kom också över så umgick lite med henne.









Alla utbytesstudenter




Ikväll har jag stekt pankakor till min värdfamilj vilket dom verkade tycka om! Imorn är det dags för skola igen så ska gå och lägga mig snart så att jag inte är för trött i veckan :)



//Helen

Shopping i Mankato

Märkte i veckan att det är väldigt kallt här så idag åkte jag med min värdfamilj och shoppade! Jag köpte vinterskor och massa varma kläder inför den kalla vintern.
Har även fått information om en Discovery Tour i Februari / Mars till Hawaii som jag är riiiiktigt sugen på att åka på. Det är en resa för utbytesstudenter i lite mer än en vecka. Man får se Hawaii, och turista en massa + se Hawaii vilket jag tycker verkar riktigt coolt =)
//Helen

Lock down drill


Här äter man lunch och frukost om man vill det. Finns tre olika köer, en med mackor och sallader, en med pizza och dagens till sist en med två olika hamburgare och dagens. Det finns alltid något att välja på vilket jag tycker är jättebra!



Ane och Sina äter amerikansk skollunch



Nu är det äntligen helg och mycket har hänt den här veckan så ser fram emot att sova länge imorn. Har lärt känna flera i skolan nu och har även bytt en lektion. Förut hade jag "pre calcules" vilket är en mattelektion, märkte nu efter ett tag att de har gjort mycket mer än vad jag har gjort i matten så bytte till PE3. Där så gör man olika sporter och lekar varje lektion vilket är roligt. Hade en fotbollsmatch igår också, ställningen blev 1-1 vilket var riktigt bra då det andra laget spelade riktigt fult med massa filmning (tror det kallas så, det är när de låtsas ramla så fort man nuddar dem). Börjar också få bättre kondition så fotbollen är inte lika jobbig längre.

Men det börjar bli kallt här redan, igår när jag stod och väntade på bussen var det 0° ute och lika kallt på bussen, skolan var lite varmare men inte mycket så måste köpa mer varma kläder!

Idag under första timmen hade vi "lock down drill", då går läraren kollar korridoren låser dörren och släcker ljuset. Efter det går alla studenter från det klassrummet och gömmer sig i ett hörn utan fönster. Det var lite läskigt att ha det även om det inte är på riktigt då man aldrig vet när det kan hända. Men det är väldigt hög säkerhet på min skola, alla måste bära en ID-bricka runt halsen med en bild på sig själv. Sen har vi massa övningar om säkerhet hela tiden. Varje dag har vi en polis som går runt i skolan och ser till att den är säker. Alla ytterdörrar in till skolan är också låsta under hela skoldagen så att ingen kan komma in utan att gå igenom huvudéntren där kontoret finns.

Så svårt att komma ihåg allt jag har gjort den här veckan där av det röriga inlägget.


Idag var det min värdpappas födelsedag. För att fira honom gick vi till The Ranch för att äta middag med min värdmormor och hennes vännina. Till maten ingick salladsbufé vilket var gott, dock fanns det chokladpudding, géle, marshmellow och gräddgegga mm. Tycker det är jättekonstigt att ha det till förrätt!



//Helen

Hhhhhigh Schooool!

Har haft ett par bra dagar i skolan, börjar komma in i rutiner med att gå upp tidigt ta bussen, vara i skolan och gå till träningen. Ska skriva lite mer när jag får tid men just nu ska jag vila och plugga lite. Snart är det helg vilket jag ser fram emot även om veckan i skolan har varit bra. På lördag ska jag göra något med familjen och på söndag är det EF-picknick.

//Helen

Grey's Anatomy

Idag har varit en lite annonlunda dag, var inte i skolan då min värdfamilj var tvugna att åka upp till ett sjukhus i Minneapolis. Värdmammans bror fick en hjärtattack och skulle opereras. Så har sätt hur ett amerikanskt sjukhus ser ut idag, såg massa som tränade för att bli läkare, precis som Grey's Anatomy! Lite konstigt att träffa all hennes släkt under dåliga omständigheter, hoppas att allt ordnar sig.




På kvällen åkte vi till mataffären och jag skulle börja gå ut med vagnen efter att vi hade betalat så kommer en kille som jag känner igen från skolan. Han går fram och tar tag i vagnen, jag hälsar så klart och han säger att han ska ta vagnen. Ta vagnen? tog ett tag innan jag förstod att det var hans jobb... Röd i ansiktet går jag ut till bilen till slut och försöker småprata, alla dessa amerikanska konstigheter gör mig förvirrad!!!


Har även bestämt mig för att fota numerplåtar, här står staten på numerplåten så det är egentligen den jag är ute efter. Ska försöka hitta en från varje stat!


//Helen

Soccer Game


Så här ser det ut när jag väntar på bussen varje morgon.




Go Cardinals! Lägg märke till motståndarläktaren...


Ane från spanjen och Vårin från Norge.




Konstig bild på mig, till höger är Sine från Norge och så några som jag umgicks med under matchen.


Skolan gick bra, lektioner som vanligt med lite rast. Gjorde lite artprojects och lyssnade på läraren, så allt som "vanligt" då. Nästa vecka ska vi baka chocolat chip cookies och göra en kamera av en skolåda.

Hade en bra fredagskväll igår, två fotbollsmatcher. Det var varsity som spelade så jag fick titta på. Vi vann båda matcher. Jag lärde känna massa nya trevliga seniors. Dom undrade massa om sverige och berättade lite om vilka lärare som är konstiga och så.

Idag blir en lugn dag skulle jag tro vilket är jätteskönt då det till och med var svårt att gå upp idag efter 12 timmars sömn. Vi har en Thailänds tjej på besök här då hennes värdfamilj åkte bort i helgen, så blir att lära sig om Thailändska traditioner.


//Helen

American History

Mitt schema ser ut så här just nu... Får se om jag byter ut nått mer!
Interiori design (looove)
Food Prep (looove)
Word literature 12 (faktiskt väldigt intressant lektion)
Pre Calcules (mycket nya ord så får se om jag klarar det)
American History 11 (vi ska läsa en stooor bok på 1100 sidor....)
Lunch
Reading time
Study hall (somnade nästan där idag)
Photografy (looove)
Hade skola idag igen, tog skolbussen som vanligt nu, dock var det massa "preeschool kids" på bussen. Skolan var helt okej, var dock jättetrött idag med. Vissa lektioner är roligare än andra. Funderar på att byta ut American History för att läraren är helt knäpp, han lär oss inget utan ger oss en bok vi ska läsa på fritiden och lära oss allt ifrån. På lektionerna ska han lära oss att svara på "multipal choice questions". Måste ha en samhälle lektion för EF så får se om det finns nått jag kan byta till. Var flera som kände igen mig i skolan idag och som jag pratade med också så det kommer, det kommer.
Efer skolan hade jag fotbollsmatch. Jag trodde att jag skulle hinna hem och byta om och sedan åka tillbaka. Dock var det första gångnen jag tog bussen hem och alla tog fel buss så tog över en timme att ta sig hem! Kom en timme sent till träningen så fick bara spela 5 sista minuterna... Men vi vann igen!!! :D Fairmont Junior Varsity har vunnit varje match hittils (peppar peppar). De 5 minuterna jag fick spela gick riktigt bra, när jag först kom in på plan hejjar publiken på mig och peppar mig. Efteråt så kom flera fram och sa att jag spelade bra! Ikväll har det varit subway och skola imorn igen, längtar sååå till helgen så jag får sooooova!!!
// Helen

Första skoldagen!

Igår hade jag fullt upp hela dagen, började med att jag gick upp kl 06.00 för att göra mig iordning och ta skolbussen till skolan. Skolbusschaffisen var galen, stressad och verkligen en sån man ser köra skolbussen. Jag var ensam senior på bussen då alla seniors har körkort eller får skjuss till skolan av sina vänner, så det var jag och massa små barn. Väl i skolan var jag tvungen att ta ett foto för att hämta ut min bricka till skollunchen. Första lektionen var Interior Design, läraren var jättetrevlig och berättade en massa historier. Sen var det dags för Food Prep, vilket också verkar vara väldigt kul, vi kommer baka kakor och massa kul! Efter det gick det lite snett, vi har speciellt schema två gånger i månaden där vi går och sjunger om skolan. Jag gick efter mitt vanliga schema så hamnade i fel klassrum.... Fick hjälp med att hitta rätt, allt var komplicerat och pinsamt.... Pre Calculus gjorde vi inte så mycket i så vet inte hur det verkar hittils. Engelskalektionen var också bra, läraren är jättetrevlig och människorna känns okej vilket gör allting! På study hall hittade jag en spansk utbytesstudent som också spelar fotboll att äta lunch med mig. Lunchen var helt okej, fanns mycket att välja på! Efter lunchen, så hade jag European History 12 och Honors Physics, dessa två klasser droppade jag idag då de kändes tråkiga och aldeles för svåra då de endå inte gills! Istället läser jag Photografy och American History 11 så idag kändes bättre än igår!
Direkt efter skolan hade vi fotbollsmatch så vi tog en gul skolbuss allihopa och åkte iväg till en annan stad för att spela. Det var min första match så det var nervöst men jag klarade det och vi vann 5-0! Fick även än fin uniform som jag får visa upp någon gång :) Kom hem vid 9 igår kväll och är supertrött efter långa dagar så ska försöka sova nu och komma ikapp lite med sömnen!


Vänner lär ta ett tag att få, så klart känner alla varandra och man kommer in som ny. Min skola har 9 utbytesstudenter i år så att vara utbytesstudent är inte sååå jätteintressant. Men det kommer, svårt att prata med folk på lektionerna så tur att jag har fotbollen!



// Helen

Laybor Day

Idag har jag haft en ganska lugn dag. Tog en lång sovmorgon och fortsatte där efter med att sitta i soffan och vila till att gå till en tupplur. Sen var det dock dags att åka iväg till fotbollsträning. Det var riktigt jobbig träning idag och efter att ha gjort massa övningar och nästan druckit upp allt mitt vatten började jag bli yr så fick gå åt sidan och andas lite. Vilket var ganska pinsamt då jag var den enda som tyckte att det var sååå jobbigt, men men, var tvungen så. Efter en hård träning var det dags att åka iväg på en middag med laget hemma hos lagkaptenen. Var lite konstigt att bara tränga sig på folk men antar att det är så man lär känna folk här. Åt umgick lite, dock hamnade jag alltid med sophmors? Dom var trevliga dock. Sen var det dags att åka hem för att fixa inför första skoldagen!!!! Är riktigt nervös, kommer att gå vilse, alla kommer tycka att jag är konstig, hoppas att jag hittar massa vänner. Efter skolan är det dags att hoppa på bussen för första fotbollsmatchen, så nu är det dags att sova så att jag inte är helt död imorn.
// Helen

The Grotto
















Idag har jag varit på heldagsutflykt med min värdmamma hennes syster och mamma, samt 2 andra utbytesstudenter. Ning från Thailand och Lily från Taiwan. Vi åkte till The Grotto vilket är en kyrka bygd av små stenar från hela USA. Väldigt kristet ställe men ganska häftigt. Tog lite bilder på mitt hus också så att ni kan se vart jag bor. Efter utflykten till the grotto som föresten låg i IOWA kom min områdesrepresentant över på middag då det är hon som har hand om Ning och Lily. Vi åt Tacos åkte fyrhjuling så en trevlig familjekväll. Är fortfarande trött efter resan så blir tidiga kvällar nu tills skolan börjar, därav inte så rolig text att läsa...



// Helen

Allt är inte som hemma

Här äter man:
Breakfast
Dinner
Supper

  • Man låser inte yttedörrren
  • Man åker och hämtar posten med bilen även om brevlådan bara är några meter bort från huset.
  • Man börjar prata med främlingar på gatan bara för att
  • Man skriver inte in sin PIN kod när man handlar något utan man skriver på i en maskin.
  • Att ha en mobil är mycket dyrare här! 50 Dollar för att få sms:a och ringa hur mycket du vill mot vad jag betalar hemma vilket är 19 kr...



// Helen

Mall of Mankato

Idag har jag varit och shoppat! Behövde köpa saker till fotbollen samt till skolan, desutom måste jag fylla upp min garderob! Så efter att ha fått amerikanska pankakor med sirap på till frukost åkte vi iväg till Mankato som är en stad lite längre bort för att shoppa. Det var mycket större än vårat lilla mall... Använde aldeles för mycket pengar på en dag, men allt är så mycket billigare här.










REA på Hollister så köpte 1 topp, 1 t-shirt, 2 tjocktröjor och en klänning. VS hittade jag massa underkläder, myskläder och en väska. Sen köpte jag fotbollsskor, strumpor, shorts och en vattenflaska.




Skolböcker en pärm och en telefon från WALMART. Det gick inte att få min Iphone att funka här tyvärr så var tvungen att köpa en skittelefon, men nu kan jag ringa folk!


Imorn åker jag "out of state" vi ska åka iväg o kolla på "the grada" tyydligen något känt ställe.


//Helen

En dag med mycket nytt!

Idag var jag tvungen att gå till skolan en sväng igen, var rvungen att fixa papper så att jag skulle kunna börja spela fotboll, ta ID-foto till skolan, få min "planer" och få mitt skåp. Allt gick bra förutom att deras foto nånting inte funkade så måste komma tillbaka dit igen... Sen fick jag mitt skåp, det var inte det lättaste att få upp med kådlås så var tvungen att få hjälp med den, fick upp den en gång men vi får väll se hur det går på tisdag! Medan jag väntade på att det var dags för fotbollsträning så gick jag över till min värdmammas jobb och spelade Bingo med gamlingarna, dom var så snälla! En var 100 och en var 102!!!

Fotbollsträningen gick väll bra, var inte så bra kondtion så orkade inte så mycket. Duckade lite när bollen kom så får se om jag får spela kvar... Haha. Men det var kul att träffa lite seniors och andra i min ålder. Tydligen så var det en amerikansk fotbollsmatch ikväll som Fairmont ( min skola ) vann, så bra start på säsongen.

Efter träningen åkte vi iväg till en större stad lite längre bort och åt middag på resturang / diner, vi åt allt du kan äta friterad fisktallrik ( typ fisken i fich and chips men utan chipsen ). Sen åkte vi en sväng för att kolla på sjöar i IOWA! Åkte över till staten bredvid och kollade lite på staden och han berättade om alla sjöar. Dom är så trevliga mot mig och visar mig alla ställen.










Gick runt lite i skolan och tyckte det var så häftigt när jag hittade en gympasal, kändes så pampigt med FAIRMONT överallt!


//Helen

My classes!

First semester

Interior design
Food preparation
World literature 12
Honor precalculus
Study Hall
AP European History 12
Honors Physics

Idag var jag på skolan och hos min studievägledare och pratade om vilka ämen jag ska läsa. Han ville att jag skulle läsa en engelska, en sience, en social sience och en matte. Eftersom att seniors är på sitt sista år läser dom bara de svåraste lektionerna så får se hur jag klarar det. Honors är svåraste classerna som finns.... Men fick några roliga i alla fall! Alla på skolan verkade jättetrevliga och min familj är jättesnälla mot mig! Imorn börjar jag även "soccer practice" 2 timmar träning ute i värmen för en otränad tjej som inte spelat fotboll på typ 10 år, haha det lär gå bra! Men kommer lära känna massa människor i min ålder där.


Försökte skaffa SIM-kort här också idag men ingen vet vad det är.... :S


// Helen

Framme



Reskompisar på arlanda



Gott med flygplansmat..



Liiiiiitet flygplan!!! 1 + 2 i bredd och endast 15 rader långt.



Har vaknat upp min första morgon i USA, börjar inse att jag inte kommer att leva mitt vanliga liv utan att jag faktikst ska bo här ett år. Idag så ska jag iväg till skolan och välja "classes" och även åka till mataffären så det blir en lugn första dag.


Flygresan gick bra, jag träffade Greta, Anton och Maria på flygplatsen, dom jag skulle åka med till Chicago. Vi fick sitta bredvid varandra så det var riktigt skönt att ha sällskap! I frankfurt fick vi byta plan vilket vi också klarade jättebra. Dock så blev jag utvald efter en passkontroll för att bli kropsvisiterad??? Jag som liknar en terrorist, eller? På flygplatsen såg vi jättemånga med sina blåa fina EF-väskor. Väll på planet (som har två våningar föresten = jättestort för mig )  så sätter det sig en tjej med den fina väskan. Jag börjar prata med henne och det visar sig att vi båda ska bo i Fairmont! Flyget tog en evighet men klarade det med en massa sällskap och konstig flygplansmat. Väll i Chicago började vi alla bli slussade till olika terminaler så då blev jag ensam. Fick åka till Terminal 3 med tåg och har ingen aning om vart den spanska tjejen som skulle till samma ställe tog vägen, hon var i alla fall inte på mitt plan. Väll i planet som för övrigt var det minsta planet jag någonsin åkt med började jag inse vad jag verkligen har gett mig in på. Jag kommer inte att träffa min familj på nästan ett år, jag kommer inte att ha några nära vänner som jag kan prata med på ett tag. Jag kommer helt enkelt vara ganska ensam. På lilla lilla flygplatsen så kommer min värdpappa och hämtar mig, en två timmar lång bilfärd hem pratade han konstant och berättade om fiske och folk i byn vilket var trevligt. Åt även middag på ett diner, gick lite mot strömmen där och tog något som inte var friterat eller flottigt! I Fairmont åkte vi och hälsade på värdmamman (Michelle) på sjukhuset där hon jobbar innan vi åkte hem. Sov gott i mitt nya rum men är fortfarande trött och i chock över att jag verkligen är här.


// Helen


Helen i USA -

High School 2011-2012

RSS 2.0