Prom!


Fixar blommor

Jag med min dejt Joe, Kara med hennes dejt Grant

På vår veranda


Kara med Grant, Chloe med Payton och jag med Joe

På vårt Punch Party, det var fullt med människor, hade runt 120 personer komma och gå under 1,5 h

Jag, Vårin från norge och ane från spanjen

Killarna blev väll lite trötta efter ett tag, Shawn, grant, AK, Bruno (från brasilien) och Joe

Mitt hår var uppsatt hos frisör

Lite klassiska Prom bilder utanför vårt hus.

En massa tjejer som ville vara på bild

Vi hade alla ett trumpeband som man enligt tradition skulle ge till sin dejt efteråt.

Killarna ville också visa sina ben... Haha

Behövde inte öppna dörren en endaste gång under hela dagen, vet inte om de någonsin skulle hända i sverige!

Grand March

Jag och Kara med min värdmamma Jen.

Här mjölkas kon för fullt. Tog inte riktigt några bra bilder under varken dansen eller postprom tyvärr.

Prom var riktigt roligt med en massa massa bilder. Började dagen tidigt med att åka och fixa mitt hår hos frisör. Sen hem igen för att sminka mig och ta på mig klänning. Killarna väntade nedanför trappan med blommor till oss, var så äkta prom som de kunde bli! Sen tog vi en massa bilder hemma hos oss och olika vänners hus för att åka tillbaka till oss fär vi hade en liten punch fest där de togs ännu mera bilder och åts lite mat också. Vid 5 åkte vi och åt middag jag och 5 andra tjejer med sina dejter. Efter middagen skulle vi till skolan till grand march där vi gick på scenen med vår dejt. Till slut var det självaste prom dansen till midnatt. Här i Fairmont har de ordnat postprom vilket är för alla som gått på prom där de bara kan hänga och umgås med sina kompisar. Det fanns bland annat mjölka ko tävling, rida mekanisk tjur, uppblåst hinderbana, mat, och en massa andra tävlingar med riktigt fina priser. Som ni kanske märkte på valet av tävlingar så var de västerntema. På post prom så lyckades jag vinna 40 dollar på deal or no deal innan det bar hem vid kl 4 på morgonen. Lyckad var min första och sista amerikanska Prom!

//Helen

Tornado varning


I fredags hade vi tornadoövning i skolan med sirenerna i hela "countyn" som gick igång. Lärarna berättade att vi skulle gömma oss under bänkarna och att han skulle gömma sig i skåpet då det var säkrast där... Men det var tur att vi hade övning i fredags för när en siren gick igång i lördags eftermiddag när jag skypade med en kompis viste jag vad det var. Tyvärr trodde jag att det var ännu än övning, van som man är i sverige att inte lyssna på sirenerna när de övar. Det var ingen övning utan det var en tornado som höll på att bildas några städer bort. Vi skulle gömma oss här i källaren men varningen var över ganska snabbt och övergick till en "tornado watch" där man bara ska vara berädd på den. Vi "tog skydd" på första våningen alla oss syskon och tittade på en film istället medan det var storm utanför. Jag bor i något som kallas "tornado alley" vilket är där tornados kan bildas. På bilden kan ni se den lilla röda pricken vilket är på ett ungefär var jag bor. De har inte haft några riktigt stora tornados här i min stad men några städer bort hade de en riktigt stor för några år sedan. Hade varit riktigt häftigt att se en tornado men jag vill inte att den ska komma förbi staden och förstöra nått.
.
Idag däremot är det 26 grader ute och jag har kunnat sola och få lite färg, helt underbart. Vädret här i minnesota skiftar så himla snabbt. Sol och jättevarmt till 6 grader och regn.
.
//Helen

This is fairmont


Det här är mitt hus vart jag bor uppe på tredje våningen.


Om man kollar till höger, mot skolan mm.


Om man kollar nästan rakt fram, mot sjön.


När man kommer från "down town" mot mitt hus. Huset ligger på vänster sida lite längre fram.


Tycker att vägnamnskyltarna är rätt så söta.


En kompis hus som ligger ett kvarter bort.


Så klart....


En av fem sjöar och stadsbyggnaden uppstickandes med polis, häkte och rättssal.


Sjön precis bredvid


Så här ser alltså början på down town ut. De fledsta städerna här i midwest har stadshjärtan som denna. Lite små affärer och resturanger bara. Ganska gulligt och vildavästern aktikt.


Jakes är ett av de populärare resturangerna, de har pizza och olika mackor. Riktigt många ungdomar jobbar där bland annat min värdsyster.


Haily en kompis stannade när jag var på min promenad.


Närmaste parken.


Vårin och Matteo utanför mitt hus.

Idag har vart en bra fredagskväll. Matteo kom över och tittade på film direkt efter skolan sen kom Vårin över för att äta ute med oss. Sen gick vi vidare till en annans kompis hus träffade massa folk tittade på film och bara hängde. Ganska vanlig kväll i fairmont skulle jag säga men riktigt trevligt sällskap!

1 vecka till PROM

//Helen

Fråga 042012

Fråga:
"Vad gjorde man på uttagningen? vad gjorde du, alltså var du tvungen att visa att du var stark, göra volter eller vad? :D
"

Svar:
Uttagningen på Cheerleadingen var under två dagar, alltså ca 4 h uttagning. De började med att lära oss en hejjarramsa, skolsången och en dans. Allt detta var vi tvugna att lära oss första dagen för att uppträda andra. Vi var i mindre grupper på ca 4-5 st så att vi inte skulle kunna titta för mycket på varandra. De kollade ifall vi kom ihåg rutinerna, om vi var "tajta" så att säga med rörelserna och om vi var glada och log. Efter det lilla uppträdandet var vi tvugna att göra en left hurkie, right hurkie en toe touch och om vi kunde något mer typ hjula eller volta. Vårt cheerlag i skolan brukade vara riktigt riktigt dåligt och ganska hatade och det var först förra året som de fick en ny coach och de började att få nya och bättre tjejer. Det var därför uttagningen inte var så hård eller svår. Beror mycket på vad de gör från skola till skola men att vara utbytesstudent brukar alltid hjälpa, lycka till!



Bild på tjejerna från sista matchen, alla kunde tyvärr inte vara där.


Detta stunt fick jag lära mig att gå upp i tyvärr har jag ingen vild av det.

//Helen

College mail

Så vi har alla sätt tonnårstjejerna i filmer sitta och klippa ut bilder och göra olika plakat med olika budskap. Det var precis vad jag och Kara bestämde oss för att göra idag. Det började med att som Jr i High School här får man en sjuk mängd reklam från olika collage. Dessa har Kara samlat på sig nu under ett tag och det kommer stora högar varje dag. Vi bestämde oss för att kolla igenom all hennes Collagepost (som är olika kataloger med bilder mm) och välja ut alla snygga killar, sen gjorde vi en söt liten "bräda" eller "tavla" vad man nu vill kalla det av dem. Hade små söta hjärtan och allt! Kändes som en så amerikansk eftermiddag och vi hade väldigt roligt även om det ser rätt så töntigt ut!
Lådan längre bort är full och sen ser ni ju högen på golvet också....
Kara är väldigt väldigt glad att hon hittat några "college" som hon tycker om.
//Helen

Gott och Blandat

Förlåt vet att jag inte har skrivit något på ett tag nu men vardagen rullar på som vanligt så vet inte vad jag ska skriva om riktigt. Igår och idag hade vi i alla fall två timmar försenad skoldag för att de höll på att skriva test, typ nationella prov men de räknades inte för deras betyg. Det betydde även att alla lektionerna var 33 minuter långa vilket är superkort så känns inte som om jag varit i skolan mycket alls de senaste dagarna. Hade mycket energi efter de två extra timmarna av sömn så igår blev det både svenska pannkakor och brownies här hemma, vilket uppskattades väldigt mycket, kul! Idag var vi och hämtade upp våra klänningar också efter att de blivit omsydda, den ser riktigt bra ut på nu! Hittade smycken också och det är bara 1,5 vecka kvar till prom, spännande. På kvällen så tog vi alla barn i familjen alltså jag, Kara min värdsyster och Peter min värdbror en promenad och blev senare upphämtade för att äta glass med en av våra kompisar. Det är bara vanlig vardag som pågår här borta, gör saker varje dag men det inga riktiga "wow-moments" jag kan dela med mig av just nu.
Denna tycker jag är rolig bara för att den är så sann!
//Helen

Grand Marsh tickets

I onsdags blev alla här helt galna då det var då de började sälja biletter för Grand Marsh. Detta är en del av prom då man går med sin dejt och visar upp sig inför föräldrarna. Biljetterna börjades sälja kl 6.30 på morgonen och folk sov utanför skolan för att få komma in först. Folk kom även dit mitt i natten för att försöka komma först i led. Varför folk blir så galna över det förstår jag inte riktigt. Den största anledningen är att folk vill ha bra biljetter till sin släkt så att de kan se bra men även att det är först till kvarn i årdningen man börjar att gå så att om är först går man först. Om man inte är bland de första kan man få vänta 1,5-2 h bakom scen sittande på en stol bredvid sin dejt. Många känner inte sina dejter riktigt bra och vill hellre umgås med sina kompisar istället för att bara vänta. Jag kom dit vid 7.30 och då stod folk som kom dit vid 6-5 fortfarande i ledet, vi behövde bara vänta 15 min till skillnad från de som väntade flera timmar. Jag är på plats 114 i ledet vilket betyder en ganska lång väntan men jag var helt enkelt för morgontrött!
//Helen

Field trip!


Små tomtar

Blommlåda

Får

Mat...

Majs

Hamburgare och glass

Djungel

Söta skor

Vinnare av cupcake dekorationtävlingen. Lite ironiskt så är det en tuff brottarkille som har gjort den här blommbuketten.

Jag och Ane med vår display av våra kakor.

Så idag kl 6 på morgonen så var vi tvungna att sitta i en gul skolbuss och åka till en stad 2,5 h bort för att tävla i en mattävling. Det fanns en massa olika tävlingar bland annat cupcakedekoration vilket många hade lyckats riktigt riktigt bra med! Jag och Ane tävlade istället med att göra vårt egna kakrecept efter ett grundrecept som vi fick. Vi var även tvugna att presentera dem fint vilket jag tyckte att vi lyckades med. När vi inte tävlade fanns det massa olika workshops som vi kunde lyssna på, bland annat en om choklad och cakepops. Jag och Ane vann tyvärr inte då det var riktigt många som tävlade men vi fick riktigt bra kritik. Lyckad dag trots en öm rumpa då skolbussarna är riktigt riktigt obekväma!

//Helen

Telefonabonemang fråga

Fråga:
Låter jättekul!!! Skulle vilja vara där och uppleva detta också! Jag har en fråga som jag undrar om du kan svara på i ett inlägg då många undrar... Hur gör du med mobil/mobilabonnemang i USA? Har du samma som i Sverige och blir inte det jättedyrt i så fall? Hur har du löst det?


Svar: När jag kom till USA så hade jag en olåst Iphone och denna funkade endast med AT&T men de har inte täckning i min lilla by om jag inte batalar ca 85 dollar i månaden. Istället så använder jag mig av en så kallad "tracphone" det är en telefon som man köper färdigt med ett numer och sedan så lägger man bara till olika "planer" beroende på hur mycket man använder den. Jag betalade 35 dollar för min telefon och sen så betalar jag antingen 30 dollar för att få 3000 sms och 3000 minuter eller 45 dollar för att få fria sms och minuter. Detta tyckte jag var enklast då jag inte behövde binda upp mig för en viss tid och att de faktiskt har vädligt bra täckning. Jag hade dock köpt en lite bättre telefon om jag hade varit smart då den jag har nu är en riktigt gammal telgesten.

SIM-kort för att använda i gamla telefoner har de här i Minnesota ingen aning om vad det är eller hur de används. Om man vill ha detta kan man få betala mera då det inte är speciellt populärt. Här i USA är de väldigt efter på mobilabonemang och allt vad det innebär. Täckning och internett är ingen självklarhet. Allt beror på var du bor.


Denna skönhet bär jag runt på! 


Om någon har några andra frågor kommentera gärna så svarar jag så fort jag kan!

//Helen

Påsk i bilder


Folk började att samlas utanför huset långt innan jakten började så att de inte skulle missa äggen.


Vi hade 2012 ägg som vi gömde i 5 personers träddgårdar men efter ett tag så fanns de inga fler platser att gömma på så att vi fick sprida ut dem på gräsmattorna.






Barnen släpptes för jakten i ordning efter ålder så här ser ni 3-4 åringarna springa upp för att leta ägg!


Och vi lite större barn  ville också leta ägg och få godis!


Jag dekorerade en gran med påskägg. Här står också en av tjejerna i Driano familjen de som höll i påskäggsjakten.


När barnen samlat ihop 25 ägg i sina små korgar var det dags att tömma alla små ägg och få ut godiset och små prylar för att kunna gå och leta ännu mera.


Här är min korg med ägg.


De hade ett silver och ett guldägg gömda med lite större priser. Jag lyckades att hitta silverägget efter att de varit de enda ägget kvar. Kara min värdsyster hade gärna velat hitta ägget istället.


Istället för att man ger bort påskägg på påsk här så ger man bort en påskkorg med godis i.

I söndags hjälpte vi till med påskäggsjakten mestadels av dagen och idag söndag var vi i kyrkan och hade en större påsklunch med skinka och citronpaj. Kan lätt säga att svensk påskmat är så mycket godare, saknar gravad lax med kokt potatis och lite ägghalvor så himla mycket, om någon vill posta detta till mig går det riktigt bra!

//Helen

2000 ägg fyllda

Bytta fylld med färdigstoppade ägg
Här satt vi och väntade på att de skulle köpa mer godis då vi behövde mera.
Påskäggen här i USA är samma storlek som vanliga ägg och i en massa färger.
Ja så här såg det ut i onsdags kväll när vi var och stoppade en massa små påskägg med godis. Imorgon (lördag) så kommer vi alla att gömma dessa ägg i 5 trädgårdar och barnen kommer få springa och leta efter dem. Vi var säkert 20 personen som hjälptes åt att fylla alla dessa ägg så det blev inte så många fyllda var.
//Helen

Skärtorsdag

Tjenixen här är det då kärtorsdag idag vilket betyder en kristen högtid då folk går till kyrkan. Dock så gick vi inte till någon vanlig kyrka idag inte. Istället predikade de i operahuset där de även spelade upp en liten pjäs. Idag är den dagen jesus hade "the last supper" med sina apostlar och berättade för dem att en kommer att bedra honom. Leornado Da Vinici målade sedan den berömda målningen som är scen ur den kvällen. Det var då denna målning som de spelade upp. De satt helt stilla och en ställde sig upp och berättade sin historia i taget. Det var lite långtåkigt men riktigt häftigt. Kommer aldrig att få uppleva något liknande igen. Och för mig som  fölt Gillmore Girls (tv-serie) slaviskt kände igen denna lilla småstads tradition därifrån. Nu när jag bor i stan så känner jag bara igen mer och mer därifrån och många gånger känns det verkligen som om jag lever ett avsnitt utav den serien och många andra amerikanska serier också så klart.
Fairmonts version av det hela. Min värdpappa var med och spelade Judas, han som till slut bedrog Jesus.
Och Gillmore Girls version
//Helen

Fix för prom

Idag direkt efter skolan så åkte vi till en skräddare för att fixa våra klänningar. Mina klänning behövde riktigt mycket fix så bilden där uppe är den nålad så det kommer att se bättre ut på självaste prom! I spegelbilden så kan ni se ryggen på klänningen också. Nu är det bara smycken och ett strumpeband som saknas. I affären så hittade jag en docka som hade på sig de kläderna som min dejt kommer att ha, han kommer att se jättebra ut också!
.
Nu så ska jag iväg och fylla 2 000 påskägg inför en påskäggsjakt i helgen. Mycket godis blir det nog ikväll.
//Helen

April April men ingen dum sill

Idag är det då redan april. Helt galet vad tiden går snabbt! I helgen så har jag umgåts en massa med kompisar. Vi hade en liten brasa och gjorde "smores" vilket är så amerikanskt det kan bli. Det är typ digestivekex med en chockladbit och en grillad marshmellow, det var riktigt gott men kan skippa kexet. Idag har jag bara legat hemma sjuk hela dagen. Har lyckats få en förkylning så får se om jag orkar gå till skolan imorgon!
'
Här skojjar man också med varandra på första april men amerikanerna har inte verkat lyckats ta den här "högtiden" till vad vi i sverige har gjort. Alla vet om att man kan luras men har inte hört om några stora skämt från tv eller här i byn än.
//Helen

Helen i USA -

High School 2011-2012

RSS 2.0